Obnova ravne strehe je lahko zelo zahtevno opravilo!

Obnova ravne strehe lahko predstavlja velik izziv, sploh v primerjavi z obnovo poševne strehe. Veliko je tu seveda odvisno od tega, zakaj se streha obnavlja – ali je prišlo do poškodb, ali streha pušča, ali je treba menjati izolacijo … Pogost razlog za obnovo je ogrožena vodotesnost ravne strehe, saj je prav hidroizolacija pri takšnih strehah posebej zahtevna in hkrati nadvse pomembna, če želimo zagotoviti dolgo življenjsko dobo strehe. Zaščita ravne strehe pred prepuščanjem vode ter vročine ali mraza je sicer opravilo, ki mora biti izvedeno že pri gradnji strehe, je pa seveda tudi stalna točka načrtov za obnovo.

 

Odvodnjavanje ravnih strehOdvodnjavanje ravne strehe

En izmed glavnih razlogov za obnovo ravne strehe je slaba hidroizolacija. Medtem ko poševna streha samodejno odvaja meteorne vode, je treba pri ravni strehi posebej paziti na to, da se voda ne zadržuje na strehi. Prav temu služi odvodnjavanje ravne strehe, za kar je treba spet poskrbeti že pri gradnji strehe, a tudi pri vsaki obnovi. Rešitev za odvodnjavanje ravne strehe je več, večinoma pa za to skrbijo bolj ali manj kompleksni sistemi, ki so bodisi vgrajeni v streho bodisi speljani ob njej. V vsakem primeru je treba poskrbeti, da vodotesnost ravne strehe zaradi odvodnjavanja ni ogrožena, hkrati pa mora biti odtekanje vode urejeno učinkovito, da se voda ne nabira na strehi. Pri obnovi ravne strehe bo treba gotovo preveriti sisteme in po potrebi obnoviti ali spremeniti tudi odvodnjavanje ravne strehe.

 

Obnova ravnih strehMožnosti pri obnovi ravne strehe

Čeprav je obnova ravne strehe v prvi vrsti namenjena popravilu oziroma vzdrževanju, je morda prav v tem trenutku pravi čas za morebitne spremembe. Videli smo že, da je ob obnovi pametno poskrbeti tudi za odvodnjavanje ravne strehe. Pogosto pa se sanacija ravne strehe izvede tudi zato, ker želimo spremeniti ali razširiti namembnost površine. Ena izmed možnosti je na primer izvedba pohodne ravne strehe, ki omogoči še boljši izkoristek površine, seveda pa postavlja tudi nekatere dodatne izzive. Mnoge ravne strehe so namenjene zgolj zaščiti pred vremenskimi dejavniki, tako da je v prvem planu zaščita ravne strehe in varovanje prostorov pod njo. Bolj pomembna je izolacija, medtem ko pretirana nosilnost seveda ni zahtevana. Izvedba pohodne ravne strehe pa zahteva določeno nosilnost in tudi prilagoditev površine strehe, ki se bo uporabljala tudi za druge namene, ne le za zaščito notranjih prostorov. Prav zato je pri tem opravilu zanesljiv izvajalec še kako pomemben!

Povpraševanje