Ravna streha naj bo izdelana kakovostno in strokovno!

Ravne strehe

Prav ravna streha je v večini primerov najbolj izpostavljen del objekta, zato mora biti še posebej dobro pripravljen na izzive, ki jih prinašajo vremenski in drugi dejavniki skozi desetletja uporabe. Za ravne strehe izvajalci ponujajo različne izvedbe, ki pokrivajo potrebe v praktično vsaki situaciji. Tako se bo odlično obnesla ravna streha na hiši, na prizidku, garaži, celo na večjih gospodarskih objektih. V vsakem primeru pa je treba že v začetku poskrbeti za to, da je streha izdelana kakovostno in strokovno. Pri gradnji seveda ne gre varčevati, še posebej pa ne pri strehi, ki je zelo izpostavljena, poleg tega pa ključnega pomena za kakovost bivanja v objektu.

 

Morajo za ravne strehe izvajalci pokazati posebno usposobljenost?

Ravna streha na hiši ali drugem objektu predstavlja drugačen izziv kot poševne strehe. V mnogih ozirih bi lahko trdili, da so za izdelavo zahtevnejše ravne strehe. Izvajalci morajo biti zato pripravljeni na večji izziv, delo pa mora biti opravljeno kakovostno in strokovno.

Zakaj predstavljajo ravne strehe večji izziv? Predvsem zato, ker nimajo nekaterih lastnosti, ki pri poševnih strehah odpravijo različne težave. Na poševnih strehah voda naravno odteka v žleb, odtok ali kar na tla, medtem ko morajo za ravne strehe izvajalci skrbno načrtovati odtočni sistem in upoštevati možnost nabiranja vode na ravni površini. Še večji problem lahko predstavlja sneg. Prav tako ravna streha terja nekaj več pozornosti pri načrtovanju izolacije, različni izzivi pa se izkažejo tudi pri sami izdelavi strehe.

 

Dobra in slaba ravna streha

Ravna streha izvajalci

Ker izdelava strehe ni enostavno opravilo, se lahko kar hitro zgodi, da se izvajalec pri tem ne bo izkazal. Še posebej, če je glavni dejavnik pri odločitvi za izvajalca ravne strehe cena – na najcenejšega izvajalca se le težko zanesemo. Slaba ravna streha pušča, slabo tesni, izkažejo se pomanjkljivosti v izolaciji … Tem težavam se preventivno seveda izognemo tako, da pri izgradnji ravne strehe izvajalci niso izbrani le na podlagi cene. Usposobljeni mojstri, ki so kos svojemu delu, bodo zagotovili odlično kakovost končnega izdelka, poleg tega pa tudi za strokovno izdelavo ravne strehe cena ni pretirano visoka. Gotovo pa je investicija zelo dobra, saj se na dolgi rok ne bo izkazalo, da ravna streha pušča ali kako drugače ne služi svojemu namenu. Zanesljiv izvajalec za svoje delo zagotavlja garancijo, kar velja tudi za proizvajalce materialov. Dobra streha bi morala brez težav zdržati več desetletij, seveda pa je pametno vsaj občasno preveriti stanje strehe in preveriti, ali je morda potrebna sanacija ravne strehe.

Povpraševanje