Ravna streha – cena odloča o kakovosti!

Če se pri gradnji objekta načrtuje ravna streha, cena običajno ne bo najnižja. V primerjavi s poševno izvedbo je namreč ravna streha znatno kompleksnejša, poleg tega prinaša nekatere čisto nove izzive. Izdelava ravne strehe mora biti opravljena premišljeno in strokovno, šele na dolgi rok pa se bo pokazalo, kako se bo obnesla. Žal se lahko kar hitro zgodi, da streha ne upraviči pričakovanj. Ker so za ravne strehe detajli vse, je treba paziti prav na vsako malenkost. Seveda je pomembna splošna sestava ravne strehe, prav tako pa je treba paziti na učinkovito toplotno in zvočno izolacijo, sistem za odtekanje vode, nenazadnje tudi za zanesljivo pričvrstitev vseh plasti strehe na podlago. Razumljivo torej, da terja ravna streha ceno, ki je nekoliko višja v primerjavi z alternativami.

 

Za ravne strehe detajli pomenijo vse!

Ker so za ravne strehe detajli tako pomembni, je treba še toliko več pozornosti posvetiti načrtovanju. Veliko je tu sicer odvisno od izvedbe strehe – pri nekaterih je treba paziti predvsem na hidroizolacijo, pri drugih na zvočno in toplotno izolacijo, v nekaterih primerih na nosilnost … To so seveda splošni sistemi, na koncu pa odločajo o kakovosti ravne strehe detajli. Dober izvajalec bo tem posvetil posebno pozornost in že vnaprej pripravil ustrezne rešitve. Vsi detajli ravne strehe morajo biti vnaprej izrisani, tudi najmanjši elementi pa morajo biti primerni za opravljanje svoje funkcije. Predvsem je to pomembno pri zahtevnejših izvedbah, kot so pohodne strehe, ravne zelene strehe in podobne različice, bo pa kakovosten izvajalec vedel, kaj vse potrebuje ravna streha. Cena je seveda sorazmerna z zahtevnostjo detajlov, a prav tu se odloča o kakovosti in dolgoročni vzdržljivosti strehe.

 

Za ravno streho cena ne sme biti ovira

Prav je, da je en izmed dejavnikov pri odločitvi za ravno streho cena, a naj ta ne bo glavni faktor. Sestava ravne strehe, detajli in drugi dejavniki, ki odločajo o ceni, namreč neposredno določajo tudi to, kako dobro se bo v svoji vlogi obnesla ravna streha. Cena je seveda odvisna od mnogih dejavnikov, predvsem od zahtevnosti izvedbe. Izolacija ravne pohodne strehe bo na primer terjala večjo investicijo od izgradnje enostavne strehe za garažo, prav tako so dražje ravne zelene strehe in podobne izvedbe, ki ne služijo le zaščiti pred padavinami. Povsem jasno je, da bo izolacija pohodne ravne strehe terjala več denarja kot izdelava preprostega nadstreška, zato pri oceni upoštevajte vse dejavnike, ki odločajo o končni številki.

Ravna streha detajli

Ravna streha cene

Povpraševanje