Zelena streha: detajl, ki je okras in hkrati prednost

Zelena streha ni le okras, temveč tudi velika prednost. Ozelenitev strehe namreč ne pomeni le prinesti nekaj zelenega in lepega v urbano okolje, ampak tudi poskrbeti za bolj zdravo in udobnejše bivanje. Ozelenitev strehe prinaša mnoge prednosti

Med sprehodom po urbanih okoljih vedno pogosteje srečujemo zelene strehe. Detajli, ki naredijo neko streho zeleno, so – pričakovano – različne rastline. Katere boste uporabili za ozelenitev strehe, je odvisno od vašega okusa in predvsem od časa, ki ste ga pripravljeni nameniti negi. 

Hkrati se je treba zavedati, da izdelava zelene strehe ne pomeni le ustvariti nekaj lepega, temveč ta prinaša tudi številne druge prednosti.

Gradnja zelene strehe je izvedljiva tudi na rahlih nagibih

Izdelava zelene strehe in varnost objekta

Zelena streha v resnici pripomore tudi k varnosti posamezne hiše ali drugega objekta. Poskrbi za poplavno varnost, ko pride do večjih padavin. Rastline, ki rastejo na njej, namreč posrkajo odvečno deževnico. S tem razbremenijo kanalete in kanalizacijo, ki je speljana okrog vašega doma. Ta je tako manj na udaru in bolj poplavno varen. To hkrati tudi podaljšuje življenjsko dobo izolacijskih materialov. 

Takšna streha pa ob enem poskrbi tudi za čistejši zrak in vam tako omogoča bolj zdravo življenje. Rastline namreč nase potegnejo prah in druge škodljive delce iz ozračja ter v vaše okolje namesto tega spustijo očiščen, boljši zrak.

Zelene strehe v mestnih središčih

Zelena streha: sestava pomaga pri energetski učinkovitosti

Izdelava zelene strehe ni priročna le zaradi estetskega in varnostnega vidika, temveč naredi veliko tudi za energetsko učinkovitost hiše. 

Zaradi rastlin, ki jo pokrivajo, preprečuje preveliko segrevanje objekta in posledično zmanjša potrebo po hlajenju. To seveda pomeni, da boste zaradi zelene strehe – sestave le-te, porabili manj elektrike. Ker deluje kot izolacija, hkrati poskrbi tudi za dodatno toploto v hladnejšem času.

zelena streha sestava

Zelena streha: detajl, ki jo polepša, so posamezne rastline

Streho je mogoče v zeleno spremeniti tako če je ravna, kot če ima naklon. Več o tem vam bomo povedali v podjetju Šircelj, kjer smo specialisti za izdelavo zelene strehe. Sestava le-te je odvisna predvsem od vašega okusa in od časa, ki ste ga pripravljeni nameniti vzdrževanju rastlin. 

Tudi več informacij o rastlinah, ki jih lahko posadite, vam bomo z veseljem podali v podjetju Šircelj. Na splošno pa velja, da so manj zahtevne rastline, s katerimi lahko poskrbimo za ozelenitev, običajno nižje rasti. To so, na primer, različne vrste trav, ki so odporne na sušo, ali mah. Kaktusi ali različne vrste netreska. Izredno priročne rastline, ki jih lahko posadite na streho, pa so zelišča. 

Ta bodo poskrbela tako za prijeten vonj kot videz in bodo hkrati tudi pripomogla ekosistemu, saj gre za medovite rastline. Da niti ne govorimo o tem, da boste imeli odličen svež dodatek za na krožnik. Dobra izbira so, denimo, origano, sivka, timijan, drobnjak, rožmarin, materina dušica in tako dalje.

Povpraševanje