Zelene strehe so v tujini vsakodnevna praksa, pri nas še vedno redkost

ozelenitev strehe

Kaj pomeni zelena streha za lastnika nepremičnine in kaj za okolje, v katerem se nahaja? Se razlikujejo med seboj? Katere so njihove prednosti ter slabosti? To je le nekaj vprašanj, ki si jih zastavljajo tisti, ki razmišljajo o gradnji hiše ali obnovi strehe. V pričujočem članku vas seznanjamo s konceptom ozelenitve strehe, razjasnjujemo nejasnosti in razbijamo mite, ki krožijo o tem fascinantnem načinu gradnje.

Ste kdaj opazovali enolične strehe v mestu in se vprašali, ali bi lahko bilo drugače? Ste kdaj pomislili, kako bi lahko dihali čistejši zrak? Ali privarčevali energijo? Izdelava zelene strehe je preprosta in učinkovita zaščita, ki poleg koristi, ki jih prinaša okolju, strehi celo za trikrat podaljša življenjsko dobo. Hidroizolacija zelene strehe in koreninska zapora poskrbita, da pozimi ohranimo do 90% več toplote, poleti pa hiša ostane celo do 4 stopinje Celzija hladnejša. Ekstenzivna zelena streha predstavlja rajsko okolje sredi mesta, nudi zavetje živalskim vrstam in zmanjšuje količino deževnice na ulicah, saj takšna streha vpije večino padavin. Ozelenitev strehe predstavlja izvrstno zvočno izolacijo, saj zemlja vsrka nizke zvočne frekvence, rastlinje pa visoke. V podjetju Šircelj izolacije, d.o.o. delamo za največja slovenska podjetja in lahko nam zaupate, da bomo kakovostno opravili svoje delo. Pa naj bo to popravilo strehe ali njena ozelenitev. Tako kot smo se dogovorili. Brez drobnega tiska in skritih stroškov. Ob visoki kakovosti naše izdelave garancije skorajda ne potrebujete. Pa vam jo vseeno ponujamo. Ker zaupamo trem desetletjem izkušenj na tem področju.

 

Hidroizolacija zelene strehe je samo prvi korak ozelenitve

Izdelava zelene strehe je izredno preprosta. Na streho položimo vodotesno membrano, preko nje po potrebi zaporo za korenine ter nanjo nasujemo plast zemlje in vegetacija. Od tu naprej ni razlike med urejanjem vrta v naravi ali na strehi sredi mesta. Pri oblikovanju takšne strehe imamo tri osnovne možnosti. Intenzivna ozelenitev pomeni, da bomo na strehi posadili tudi drevesa in grmovje ter uredili park. Za tiste, ki s streho ne želijo imeti dodatnega dela, je rešitev v t.i. ekstezivni zeleni strehi. Takšna streha nosi tanjšo plast zemlje in je namenjena predvsem sajenju travnate vegetacije, okrasnega grmičevja ipd. Stroškov z vzdrževanjem skoraj ni, saj pogosto zasadimo takšne vrste travnatih rastlin, ki so nezahtevne in rastejo same. Prednost tovrstne rešitve je tudi v tem, da je izvedba mogoča tudi na poševnih strehah. Tretja možnost, pri kateri ne gre za pravo ozelenitev je t.i. prestavljiva zelena streha, kjer zasadimo vegetacijo v premično keramično ali drugo posodo in jo glede na letni čas lahko tudi premikamo.

 

Zelena streha rešuje mesta … in domove

Temperatura v mestih je zaradi različnih dejavnikov povezanih z arhitekturo v povprečju vsaj za štiri stopinje višja kot na podeželju. Zaradi kopičenja toplote se pogosto pojavlja t.i. učinek vročinskega otoka. Študije v mestih, kjer se intenzivno uvaja ozelenitev streh nakazujejo, da se temperatura v mestih zniža celo za četrtino. Toda posledice ozelenitve imajo velike učinke tudi na lokalni ravni. Analiza Mestne hiše v Chicagu kaže, da je temperature v notranjost zaradi ozelenitve strehe v povprečju nižja za 4.4 stopinje Celzija. Podoben učinek ima ozelenitev tudi pozimi, ko lahko takšna streha zmanjša ohlajanje stavbe tudi do 90%. Streha torej stavbo poleti hladi, pozimi pa greje, poveča njeno energijsko učinkovitost, obenem pa zeleni zid vsrkava toplogredne pline in čisti zrak.

 

Zelene strehe podjetja Šircelj vam zagotavljajo varčevanje

hidroizolacija zelene strehePoleg varčevanja z energijo takšna streha ponuja vrsto prednosti za lastnike hiš. Streha prekrita z zemljo vsrka vodo pri padavinah in ob večjih nalivih zmanjšuje poplavljanje. Zaradi tega se zmanjša obraba strehe in študije dokazujejo, da takšna streha lahko podaljša življenjsko dobo celo za trikrat. Poleg tega, da ponujajo toplotno, vodno in zvočno izolacijo (zemlja vsrka nizke frekvence zvoka, rastlinje pa visoke) ustvarja tudi življenjsko okolje za živali (ptice, metulji, čebele …), zmanjšuje stres in povečuje udobje bivanja v stavbi. Edina slabost, ki jo beležimo je približno dvakratna cena (pri intenzivni ozelenitvi) in v primeru slednje tudi stroški vzdrževanja vrta.

 

Zelena streha – rajski vrt sredi mesta

Podjetje Šircelj vam pri izgradnji zelene strehe zagotavlja optimalno razmerje med ceno in kakovostjo, zanesljivo garancijo, obilico izkušenj, hitro in učinkovito izvedbo ter transparentnost dogovora. Uporabljamo materiale priznanih proizvajalcev ter usposobljene strokovnjake, ki vam bodo svetovali in delo opravili tako, da bomo nanj skupaj ponosni. Dela izvajamo za največja slovenska podjetja od Tuša do Mercatorja in z vami bomo od zamisli do izvedbe. Poleg kakovostnih kritin za ravne strehe vam ponujamo tudi kovinske profile, krivljenje pločevine, krovsko kleparska dela, hidroizolacije in termoizolacije. Zaupajte nam, ker nam zaupajo že trideset let.

Povpraševanje